Home Tudomány és technológia Több évet képes kibírni az űrben egy most felfedezett baktérium

Több évet képes kibírni az űrben egy most felfedezett baktérium

0

Tudósok egy olyan baktériumokat azonosítottak, amely meglepő módon képes túlélni az űrben. A baktérium ellenállóképessége azért jelentős, mert ez megerősíti a pánspermia elméletet, amely szerint élet úgy is kialakulhat az Univerzumban, hogy aszteroidák vagy üstökösök miroorganizmusokat szállítanak egy élettel teli bolygóról egy másikra, így elszórva az élet magvait ott is.

Ahhoz azonban, hogy sikeresen eljusson egy élő szervezet egy másik helyre, akár több millió évet is túl kell élnie az űrben.

Ez meglehetősen lehetetlennek tűnik, azonban egy Földön megtalálható faj, nevezetesen a Deinococcus Radiodurans képes erre. A baktériumot húskonzervben fedezték fel. és úgy tűnik, nincsen problémája olyan helyekkel mint a Nemzetközi Űrállomás.

Korábbi tanumányok is már azt mutatták ki, hogy a baktérium legalább három évet kibír odafenn.

Tetyana Milojevic, a Bécsi Egyetem biokémikusa elmondta, hogy a felfedezés segíthet megérteni, miként mennek végbe az életet létrehozó folyamatok és hogyan élik túl bizonyos szervezetek az űr zord körülményeit.

Az eredmények arra is utalnak, hogy a baktérium jóval hosszabb ideig is képes az űrben tartózkodni és számára hosszabb utazások sem jelentenének akadályt ilyen ellenálóképesség mellett.

Arek Socha képe a Pixabay -en