Home Tudomány és technológia Tudósoknak sikerült részben visszafordítani az öregedést

Tudósoknak sikerült részben visszafordítani az öregedést

0

Az ember mindig is megszállottja volt a halhatatlanság elérésének. De a rohamosan fejlődő technológia és egészségügy ellenére az emberi test még mindig ugyanolyan sérülékeny mint évezredekkel ezelőtt volt és az öregedés továbbra is talán az emberiség legnagyobb kihívása maradt.

Mindez azonban megváltozhat egy új tanulmánynak köszönhetően, amely két biológiai tényezőnek a módosítását veszi célba: az egyik a telomerek hosszúságának növelését, a másik az elöregedett sejtek osztódásának csökkentését, mindezt az úgynevezett Nagynyomásos Oxigénterápiával.

A telomer a DNS két szálán lévő rövid, ismétlődő szakasz, amely azt akadályozza meg, hogy a kromoszómák egymáshoz ragadjanak és sejtosztódás során védi a DNS-t a rövidüléstől.

A Tel Aviv Egyetem tudósainak sikerült idős önkénteseknél visszaállítani az öregedési folyamatokat, ezt a módszert alkalmazva. Az önkéntesek tiszta oxigént lélegeztek 90 percen át heti öt alkalommal körülbelül három hónapon át.

Hihetetlen módon, mire a kísérlet végetért, az önkéntesek telomérhosszúsága és elöregedett sejthalmozódása olyan volt mint egy 25 évesé.

A tanulmány egyik szerzője, Shai Efrati szerint a telomer a biológiai öregedés Szent Grálja és jelenleg többféle tudományos megközelítéssel is vizsgálják a hosszúságuk növelhetőségét.

Miután a módszerrel sikerült módosítani a telomerek hosszát, az eljárás új rávilágítást adott az öregedésre és látható, hogy sejtszinten vissafordítható a folyamat.

De hogy ez pontosan milyen hatással van az önkéntesek mindennapi egészségére nézve, nem világos még.

A képet Arek Socha készítette a Pixabay-en.