Home Megmagyarázhatatlan Új fény vetült a Dyatlov incidens rejtélyére

Új fény vetült a Dyatlov incidens rejtélyére

0
Szovjet nyomozók felvétele

A Djatlov-hágón történt incidens, amelyet az egyik legborzongatóbb megoldatlan ügynek tartanak, amely valaha Oroszországban történt, kilenc diákból álló csoportot érintett, akik eltűntek, miután túrára indultak az Urál-hegységben. A 23 éves Igor Djatlov vezetésével 1959. január 23-án indultak útnak, és soha többé nem látták őket élve.

Amikor a mentőcsapatok a keresésükre indultak, a Kholat Syakhl hegy lejtőin megtalálták a csoport sátrát, amelyet mintha belülről egy éles eszközzel felszeleteltek volna.

A túrázók holmijait szétszórták a táborhelyen, és lábnyomok jelezték, hogy sietve keltek fel és távoztak, néhányan közülük cipő és zokni nélkül.

Miután a mentők 1,5 km-en át követték a nyomokat, öt holttestet találtak, sokukon a fizikai sérülések jelei, például koponyatörés és törött bordák voltak láthatóak.

A csoport másik négy tagjának nem találták nyomát, de két hónapig tartó, kiterjedt keresés után a mentők végül megtalálták a maradványaikat a közeli erdőben.

Később a bűnügyi nyomozás “ismeretlen erőnek” tulajdonította halálukat.

Néhány évtizeddel később azonban a Communications Earth and Environment című folyóiratban megjelent új tanulmány azt az elméletet állította fel, hogy a túrázók a kisméretű “késleltetett” lavina egy szokatlan formája miatt haltak meg.

Most a térségben a közelmúltban végzett expedíciók újabb bizonyítékokkal támasztják alá a lavinaelméletet – ami elég lehet ahhoz, hogy a rejtélyt egyszer s mindenkorra megoldottnak tekintsük.

Alexander Puzrin, az ETH Zürich és Johan Gaume Ecole Polytechnique Federale de Lausanne munkatársa már 2021-ben rámutatott a lavinaelméletre.

“A cikkünk megjelenése óta eltelt egy évben három sikeres expedíciót segítettünk megszervezni a Djatlov-hágóra” – írta a páros.

“Az ezen expedíciók során a Djatlov-hágó területéről szerzett közvetlen bizonyítékok megerősítik, hogy a régió lavinaveszélyes, és hogy a lejtők a hely felett, ahol Igor Djatlov és csoportja sátrat vert, elég meredekek ahhoz, hogy lavinák szabaduljanak el.”

“Az orosz hó- és klímatudósok független kutatásai alátámasztották a feltételezéseket és a mi lavinamodellezésünk fő eredményeit.”