Home A tudomány rejtélyei Új technológiával keresnék az életet a Marson

Új technológiával keresnék az életet a Marson

0

A NASA jelenleg azt fontolgatja, hogy szondát küldene a Marsra, amely közvetlenül keresné az életet.A Curiosity, csak úgy mint a többi marsjáró is, melyek az elmúlt években a vörös bolygón szálltak le, elsősorban azt vizsgálták, hogy lehetett-e élet a múltban, nem pedig azt, van-e élet ott jelenleg.

Az élő szervezetek keresése más bolygókon régóta kihívást jelent.

Az egyik tudós, aki ezen a problémán dolgozik, Melissa Floyd, a NASA Goddard Space Flight Center egyik munkatársa. Egy olyan eszközön dolgozik, amely képes megvizsgálni talaj és ásványmintákat, hogy földönkívüli mikróbákat találjon és képes legyen ezeknek az azonosítására is.

A tudós különös tekintettel van arra is, hogy bizonyítékokat találjanak egy egysejtű mikroorganizmusra, az úgynevezett archaea-ra. Ez volt az első létforma, amely megjelent a Földön is évmilliárdokkal ezelőtt.

“A következő feltételezés született meg bennem: mi van, ha az élet ugyanúgy alakult ki a Marson mint a Földön is? Hiszen a Mars ugyanazzal volt bombázva mint a Föld.”

A mikroorganizmusok megtalálására in situ hibridizációs technikát alkalmaznának, ahol a fluoreszkálást vizsgálnák. Ennek során a mintákban lvő bonyolult szekvenciákat elemeznék.

Ha ez a módszer beválik, akkor alkalmazható lesz más marsjárókon is. Ha pedig a küldetés talál valamit, akkor ez igen nagy előrelépés lesz a földönkívüli élet kutatásában.

Engadget | paranormal.hu