Home Paranormális jelenségek Az Ouja tábla veszélyei

Az Ouja tábla veszélyei

0

Akik foglalkoznak paranormális jelenségekkel, azok közül sokan felhívják a figelmet az Ouja tábla veszélyeire. Ezeket a veszélyeket már több bűntény is igazolta, melyeknek az oka az Ouja tábla volt. 1933 december 27-én egy Ernest Turley nevű haditengerészeti katona meghalt a kórházban, miután 13 éves lánya, Mattie végzett vele. A lány a hatóságoknak bevallotta a gyilkosságot. A lány az arizonai fiatalkorúak bíróságán vallotta be bűneit, ahol azt állította, hogy Ouja táblát használt, melynek során a tábla azt közölte vele, hogy ölje meg apját, így annak felesége hozzámehet egy fiatalabb férfihez.

A tárgyalás az Apache Megyei Legfelsőbb Bíróságon történt, ahol Lewis S. Wall bíró hallgatta meg a vádakat. A tárgyalást követően Mrs. Turley élt a habeus corpus elvével, vagyis azzal a rendelkezéssel, miszerint törvényes vád vagy bírósági döntés hiányában nem lehet senkit hosszabb időre fogva tartani. Ekkor úgy döntöttek, hogy szabadulhat a hölgy, de 5000 dollár óvadék ellenében. A következő meghallgatást követően viszont úgy döntöttek, elengedik a nőt, az óvadék megfizetése nélkül.

A lány azonban vallotta, hogy anyja utasította őt arra, hogy ne hagyja figyelmen kívül azt amit a tábla mond. Emellett bűnösnek is vallotta magát és gyilkossággal vádolták meg. A lány szerencsés volt: ahelyett, hogy szabadságvesztést kapott volna, hat évre egy ipari szakmunkásképző iskolába küldték. Addig ugyanis nem akartak ítételet hozni a lány ellen, amíg nem rendeződik az ügy az anyjával kapcsolatban.

Az esettel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy az Ouja tábla okozhat-e mentális betegséget. Az a baj, hogy sokmindent nem tudunk még ezzel az eszközzel kapcsolatban. Az eredete is homályba vész, feljegyzések szerint származása 1855-re tehető. A neve a francia igen és nemből jött létre. A mutató célja, hogy mozogjon a táblán, melyen a kezek lazán helyezkednek el. Vannak akik szerint az Ouja tábla gyökerei egészen az egyiptomi miszticizmusba nyúlik vissza. Az 1920-as években egy pszichológusokból álló csoport azon a véleményen volt, hogy az Ouja tábla egy veszélyes félrevezetés. Elméletük abból állt, hogy akik a kezüket a mutatón tartják, tudatalanul mozgatják azt úgy, hogy a kívánt üzenetet kapják meg. Olyan ez, mint az alvajárás: ártatlan tevékenység, az illető pedig nem tud magáról. Így a szeánsz után paranormális jelenségnek vélik a mutató mozgását.

Mégis, sokan úgy gondolják, hogy az Ouja tábla és a halottakkal való kommunikációs formák új mérföldkőhöz juttathatnák az emberiséget. Olyan információkhoz juthatnánk, melyek teljesen új világokat nyitnának meg előttünk. A szkeptikusok szerint azonban az Ouja tábla is csak egy őrület, ami valahogy megmaradt népszerűnek az okkultizmust követő személyek körében.

Ebben valóban igazuk van: a mai napig az Ouja tábla összehozza a hasonló gondolkodású embereket kellemes délutánokon. A kérdés már csak az, mennyire tudják felelősséggel használni azt?

Seres Gábor

Felhasznált irodalom:

Bill Price – Is the Ouija Board Making Mental Troubles in Washington? ? Washington Times (1921)
Girl Kills Father So Her Mother Can Marry Another – Danville Bee (1933)